1990. gados nozīmīgākais process bija Padomju Savienības sabrukums un dzelzs
priekškara krišana. Šajā laikā izdoto pavārgrāmatu fokuss un tematika norāda uz vēlēšanos atbrīvoties no nevēlamās padomju identitātes arī kulinārijā.
Liels skaits no jauna izdoto pirmskara pavārgrāmatu liecina par mēģinājumu atjaunot nacionālo virtuvi tajā fāzē, kur to pārtrauca karš un padomju okupācija, tomēr to saturs diemžēl izrādījās novecojis un praktiski nelietojams. Plašu pavārgrāmatu segmentu veidoja tulkotās grāmatas, tomēr tās nevarēja kalpot kā orientieris jaunu prakšu ieviešanā gan tāpēc, ka tulkotāji nespēja valodiski attēlot nekad neredzētos produktus un tehnoloģijas, gan arī tāpēc, ka vajadzīgās izejvielas nebija pieejamas.
Tikmēr šajā laikā pavārgrāmatas turpināja rakstīt padomju laikos populārie autori. Neraugoties uz ideoloģisko vajadzību atbrīvoties no padomju standarta, praktiskajā dzīvē 1990. gados dominanci saglabāja padomjlaika virtuve. Arī sociālekonomiskie apstākļi neļāva tik ātri atteikties no padomju principiem. Ekonomiskā krīze rosināja ne tikai no jauna izdot kara laika pavārgrāmatas, bet arī attīstīt padomju sabiedriskajā ēdināšanā iedibinātās taupīšanas tehnoloģijas. Jau 1980. gadu beigās pavāru konkursos un restorānu ēdienkartēs par padomju “augstās virtuves” paraugiem bija padarītas filejas un kotletes, panētas miltos vai rīvmaizē, pildītas vai klātas ar rīvētu sieru, tomātiem un majonēzi.
Gaļas produktu ražotāja “Forevers” izcilas garšas stāsts “10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti” ir tapis sadarbībā ar pavāru Mārtiņu Sirmo, daudzu recepšu autori Antoņinu Masiļūni, pētnieci, Dr.art. Astru Spalvēnu, atklājot Latvijas virtuves veidošanās tradīcijas 100 gados. “Forevers” kopā ar domubiedriem katru desmitgadi atklāj ar spilgtāko gaļas ēdienu un tā recepti, meklējot atbildi arī uz jautājumu, kāda būs Latvijas virtuve turpmāk? Sekot projektam un izmēģināt receptes iespējams “Forevers” vietnē: www.forevers.lv/receptes